Διαμεσολάβηση
Τι είναι η διαμεσολάβηση;
Η διαμεσολάβηση είναι μια μέθοδος εξωδικαστικής επίλυσης ιδιωτικών διαφορών, στην οποία τα μέρη, με τη βοήθεια και συνδρομή του διαμεσολαβητή, δηλαδή, ενός τρίτου, ανεξάρτητου και ουδέτερου ως προς τα μέρη προσώπου, επιχειρούν να καταλήξουν μέσω της διαπραγμάτευσης μεταξύ τους, σε μία βιώσιμη και αμοιβαία ικανοποιητική διευθέτηση της διαφοράς τους (win – win).
Ο Διαμεσολαβητής, ο οποίος έχει λάβει ειδική εκπαίδευση από Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών και μετά από εξετάσεις, έχει διαπιστευτεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν ενεργεί ως δικαστής, καθώς δεν εκδίδει απόφαση και απαγορεύεται να επιβάλει στα μέρη τη λύση της δικής του επιλογής. Ο ρόλος του είναι να διευκολύνει την επικοινωνία και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών, έτσι ώστε να τους βοηθήσει να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, εφόσον οι ίδιοι κρίνουν ότι αυτό ικανοποιεί τα συμφέροντά τους.
Ποια η ισχύς της συμφωνίας διαμεσολάβησης;
Το πρακτικό επίτευξης συμφωνίας, υπογράφεται από όλους τους συμμετέχοντες στη διαδικασία, δηλαδή από τα μέρη, τους νομικούς τους παραστάτες, το διαμεσολαβητή και τυχόν τρίτα πρόσωπα – τεχνικούς συμβούλους που συνεπικουρούν την διαδικασία, και δύναται να κατατεθεί στη γραμματεία του αρμόδιου Πρωτοδικείου από οποιοδήποτε των μερών, ώστε να αποτελεί εκτελεστό τίτλο υπό τις προϋποθέσεις του νόμου.
Ποιες υποθέσεις μπορούν να επιλυθούν με διαμεσολάβηση;
Με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης μπορούν να επιλυθούν όλες οι διαφορές ιδιωτικού δικαίου εφόσον τα μέρη έχουν την εξουσία να διαθέτουν το αντικείμενο της διαφοράς, τους (άρθρο 3 παρ.1 του νόμου 4640/2019) και συμφωνήσουν να υπαχθούν στη διαδικασία αυτή. Ενδεικτικά, τέτοιες διαφορές μπορεί να είναι οικογενειακές, από σχέσεις οροφοκτησίας, εργατικές διαφορές, διαφορές για αξιώσεις ηθικής βλάβης λόγω προσβολής της προσωπικότητας, κληρονομικές διαφορές, υποθέσεις αστικής ιατρικής ευθύνης, διαφορές μεταξύ οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και χρηστών, αγωγές χρέους, αγωγές αποζημιώσεως από τροχαία ατυχήματα και πολλές άλλες.
Επιπλέον, μετά την ισχύ του νόμου 4821/2021, σε περίπτωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής στο αρμόδιο Κτηματολογικό βιβλίο εκάστοτε περιοχής, μπορεί, κατόπιν εγέρσεως σχετικής αγωγής με αίτημα την αναγνώριση του δικαιώματος που προσβάλλεται με την ανακριβή εγγραφή και τη διόρθωση αυτής, αντί για τον χρονοβόρο δικαστικό αγώνα, να επιλεχθεί από τα μέρη η λύση της διαφοράς με πρακτικό διαμεσολάβησης. Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, το πρακτικό του διαμεσολαβητή καταχωρίζεται στο κτηματολογικό φύλλο και διορθώνεται η ανακριβής κτηματολογική εγγραφή. Εάν με την αγωγή ζητούνται και γεωμετρικές μεταβολές στα κτηματολογικά διαγράμματα, επισυνάπτονται στο πρακτικό διαμεσολάβησης, επί ποινή ακυρότητας, το τοπογραφικό διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών και το αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής του στην ηλεκτρονική βάση του Φορέα.
Επομένως το Πρακτικό λειτουργεί ως τρόπος διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών και παύσης προσβολής του εμπράγματου δικαιώματος που έχει αποτυπωθεί στο Κτηματολογικό Φύλλο.
Υπάρχει υποχρεωτική Διαμεσολάβηση;
OΧΙ δεν υπάρχει υποχρεωτική διαμεσολάβηση, αλλά ένα υποχρεωτικό στάδιο μίας μόνο συνάντησης των μερών με τους δικηγόρους τους ενώπιον του διαμεσολαβητή, με σκοπό να εξετάσουν αν η συγκεκριμένη διαφορά τους μπορεί να επιλυθεί με διαμεσολάβηση. Αυτή η συνάντηση ονομάζεται Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία (ΥΑΣ) και πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο έως τη συζήτηση της υπόθεσης στο δικαστήριο.
Ποιες υποθέσεις αφορά η υποχρεωτική αρχική συνεδρία;
Αφορά υποθέσεις οικογενειακές (εκτός από διαζύγια, ακύρωση γάμου, διαφορές από τη σχέση γονέων και τέκνων κλπ), εκείνες που το αντικείμενο της διαφοράς τους ξεπερνά το ποσό των 30.000,00 ευρώ και, αν δικάζονταν θα υπάγονταν στην Τακτική Διαδικασία του Μονομελούς και του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, καθώς και όταν υπάρχει σε ιδιωτική συμφωνία των μερών ρήτρα διαμεσολάβησης.
Λόγοι για να επιλέξω τη Διαμεσολάβηση
Έλλειψη διαδικαστικών δυσκολιών (προθεσμίες, ουρές και αναμονή στα δικαστήρια)
Αποφυγή δικαστικών εξόδων
Διατήρηση των σχέσεων των μερών
Μη δεσμευτική διαδικασία για τα μέρη (μόνο εφόσον υπογράψουν το πρακτικό επιτυχίας δεσμεύονται)
Επίτευξη συμφωνίας που ικανοποιεί όλους
Τα μέρη διαμορφώνουν το περιεχόμενο της συμφωνίας
Εκτελεστότητα συμφωνίας – Ισχύς δικαστικής απόφασης
Μείωση χρόνου και κόστους
Προστασία εμπιστευτικότητας