Κίνδυνοι και οι παγίδες στην διαδικασία της αγοράς ενός ακινήτου που εκποιείται μέσω αναγκαστικού πλειστηριασμού.

Πριν από μερικά  χρόνια είχε δημοσιευτεί ένα αντίστοιχο άρθρο σε οικονομική εφημερίδα. Τότε ενδέχεται να μην ήταν τόσο επίκαιρο το θέμα καθότι το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων ήταν μικρό. Αν…

Continue ReadingΚίνδυνοι και οι παγίδες στην διαδικασία της αγοράς ενός ακινήτου που εκποιείται μέσω αναγκαστικού πλειστηριασμού.

Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών αποτελεί μια ηλεκτρονική διαδικασία, χωρίς προσφυγή στα δικαστήρια, μέσω της οποίας μπορούν να ρυθμιστούν οφειλές προς θεσμικούς πιστωτές, ήτοι χρηματοδοτικούς φορείς (δηλ. τράπεζες και διαχειριστές δανείων),…

Continue ReadingΕξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τραπεζικό απόρρητο και απόρρητο καταθέσεων

Ο θεσμός του τραπεζικού απορρήτου είναι απόρροια του δικαιώματος προστασίας της προσωπικότητας φυσικών προσώπων, όπως αυτό προκύπτει τόσο από το Σύνταγμα (άρθρο 5 παρ. 1 Σ), όσο και από τον…

Continue ReadingΤραπεζικό απόρρητο και απόρρητο καταθέσεων

Διαδικασία είσπραξης διατροφής στο πλαίσιο των οικογενειακών διαφορών

Η έκδοση δικαστικής απόφασης, που καθορίζει το ποσό, το χρόνο και τον τρόπο καταβολής της διατροφής, είτε προέρχεται από την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων – εν ισχύ – είτε από…

Continue ReadingΔιαδικασία είσπραξης διατροφής στο πλαίσιο των οικογενειακών διαφορών

Η υποχρέωση διατροφής στο οικογενειακό δίκαιο

Μία από τις πρωταρχικές υποχρεώσεις των συζύγων, προβλεπόμενη ρητά από τον Αστικό νομοθέτη στα άρθρα 1389-1390 ΑΚ, είναι η αμοιβαία συνεισφορά στις οικογενειακές ανάγκες, η οποία καθορίζεται για τον καθένα…

Continue ReadingΗ υποχρέωση διατροφής στο οικογενειακό δίκαιο

Επιλογή νομικής μορφής επιχείρησης – Τα «υπέρ» και τα «κατά»

 Μορφές Επιχειρήσεων – Νομοθετικό πλαίσιοΤο «Επιχειρείν» στην Ελλάδα μπορεί να διεξαχθεί κυρίως με τις εξής κατηγορίες επιχειρήσεων: α) Ατομική Επιχείρηση, β) Προσωπικές εταιρείες ( Ο.Ε ή Ε.Ε ) και γ)…

Continue ReadingΕπιλογή νομικής μορφής επιχείρησης – Τα «υπέρ» και τα «κατά»

To Σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου

Το Εθνικό Κτηματολόγιο αποτελεί σύστημα οργανωμένων νομικών, τεχνικών και άλλων πρόσθετων πληροφοριών για όλα τα ακίνητα της επικράτειας. Η διαδικασία σύνταξης του κτηματολογίου γίνεται σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη…

Continue ReadingTo Σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου

Υιοθεσία ανηλίκου τέκνου: Προϋποθέσεις – διαδικασία – νομικές συνέπειες – Τί αλλάζει με τον ν. 4538/2018

Δημοσιεύθηκε στις 20-11-2019 Η υιοθεσία είναι ένας νομικός θεσμός παιδικής προστασίας που εφαρμόζεται στη χώρα μας με σκοπό την οικογενειακή αποκατάσταση του απροστάτευτου παιδιού. Είναι η νομική πράξη που διαπλάσσει…

Continue ReadingΥιοθεσία ανηλίκου τέκνου: Προϋποθέσεις – διαδικασία – νομικές συνέπειες – Τί αλλάζει με τον ν. 4538/2018

Έλεγχος Ι.Κ.Α. Τα βασικά λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε

Δημοσιεύθηκε στις 24-09-2019 ΕΛΕΓΧΟΣ Ι.Κ.Α.ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Τον τελευταίο καιρό οι έλεγχοι των κλιμακίων του ΙΚΑ (Ε.ΥΠ.Ε.Α.) στις…

Continue ReadingΈλεγχος Ι.Κ.Α. Τα βασικά λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε